top of page
Zoeken
  • Raf

Dag Sinterklaasje

Bijgewerkt op: 24 jan. 2023


Woensdagavond, 18 januari, met zijn drieën aan tafel. Rosa is naar de voetbaltraining.

Reina met oogschaduw en mascara. Vanmiddag was ze bij Fredsje en samen zijn ze creatief met make-up geweest.

"We moeten niet vergeten de tandenfee te informeren", zegt Petra.

Rosa is gisteren haar 2e tandje kwijtgeraakt tijdens het voetballen op het schoolplein. Tranen met tuiten huilde ze toen ik haar ophaalde die middag. Niet zozeer vanwege pijn of schrik, nee, omdat ze het tandje dat uit haar mond werd gestoten door te uitbundig juichen van een vriendje niet heeft kunnen terugvinden. De hele klas heeft meegezocht maar het kleine tandje bleef onvindbaar en ligt dus nu helemaal alleen en koud daar buiten ergens.

"De tandenfee bestaat toch niet mama. Dat zijn jullie", riep Reina. Ondanks de gedecideerdheid waarmee ze het uitsprak, proefde ik een klein vraagteken.

We keken elkaar aan.

"Nee, inderdaad Reina, de tandenfee bestaat niet. Wij, papa of mama, ruilen 's nachts het tandje om voor een eurootje.

"Zie je wel, ik wist het". Nu met een uitroepteken.

Vol zelfvertrouwen pakte ze door.

"En de Kerstman, die bestaat ook niet echt. Hoe kan die dikzak nou in een slee met rendieren door de lucht vliegen? Dat kan toch helemaal niet." Ze had al eerder te kennen gegeven dat ze stevig twijfelde over de Kerstman. Nu, gesterkt, durfde ze hem zelfs een dikzak te noemen.

"En ook de Paashaas geloof ik niet. Een haasje dat eieren in een mandje rondbrengt en verstopt in de tuin? Hoe dan?"

Oh jee, we voelden welke kant dit opging.

"En Sinterklaas dan? Ik denk eigenlijk dat die ook niet echt is, toch?"

Ik probeerde nog wat ontsnappingspogingen.

"Maar Reina, natuurlijk wel, dat zie je toch op TV. Het Sinterklaasjournaal, is dat niet echt? Denk je dat Diewertje liegt? En wie denk je dat je kadootjes brengt? Ja, er zijn zeker wat hulppieten en hulpsinterklazen, maar dé Sint bestaat wel degelijk. Die zit nu lekker in Spanje uit te rusten."

Maar de twijfel was gezaaid en wortelde snel.

"Nee pap, Ozosnel op het dak? Ik zit nu lang genoeg op paardrijden om te weten dat paarden echt niet het dak op kunnen."

Verdrietig keken Petra en ik elkaar aan.

"Ok, Reina, mijn god wat wordt jij snel groot. Je hebt gelijk helaas, Sinterklaas bestaat niet. Ook die honneurs nemen wíj waar."

Toch nog verschrikt keek ze ons aan. Tranen welden op in haar opgemaakte ogen, boos duwde ze haar stoel naar achteren en beende huilend naar boven.

We prakten stilletjes in ons eten. Ook wij moesten dit even verwerken. Het einde van een tijdperk. Ook ons hart klopte iedere jaar vol verwachting. Zo heerlijk om samen 's avonds over de daken te speuren naar Pieten. De verwondering als ze 's ochtends de woonkamer instormde en een kleinigheidje in haar schoentje aantrof. De paniek als het weer misging met de stoomboot op het journaal. De schrik als er op de deur werd gebonsd en snoep door de woonkamer vloog. De grote ogen als Piet of de Sint persoonlijk op bezoek kwamen. Voltooid verleden tijd.

Rosa wordt eind dit jaar ook al 8, zou zij dan wel nog...?

Toen we even later boven kwamen, was Reina gekalmeerd. Ze veegde de uitgelopen mascara van haar gezicht.

"Mag ik dan de volgende keer ook wat in de schoen stoppen van Rosa? En een briefje schrijven?"

Ze klaarde op.

"En mag ik helpen de paaseieren te verstoppen in de tuin?

"Natuurlijk schat! Zeker mag dat. Fijn zelfs, een beetje hulp. Maar wel mondje dicht tegen Rosa! Die gelooft wel nog! En hopelijk ook nog steeds in november en december!"

Zo viel onze Reina op woensdagavond 18 januari 2023, 8 jaar en 9 maanden oud, van haar geloof af.


Maar nog niet alles was verloren.

Die avond, Rosa in diepe slaap, legden we een euro en een kort briefje onder haar hoofdkussen. "Hoi Lieve Rosa, ik hoorde van je tandje en ben gaan zoeken op het schoolplein. Gelukkig vond ik je tandje al snel, aan de rand van het voetbalveldje. Ik heb hem meegenomen en hier voor jou een Euro onder je kussen gelegd. Tot de volgende keer!"

Duimen dat Rosa nu snel ook al haar andere tandjes verliest.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page