top of page
Zoeken
  • Raf

6 jaar

18 december 2021

"Iejoew, dat stinkt!" Iemand had er een gelaten. Hoe dat zwembrilletje nu op de ontbijttafel terecht was gekomen, geen idee, maar Roos wist er wel raad mee.

“Zo, nu hoef ik die vieze poepjes niet meer te ruiken”.

Net 6 jaar geworden en Rosa bruist van creativiteit.

Die voetbal op haar voorhoofd, van de buitenschoolse opvang gisteren, wilde ik in een kerstbal omkleuren maar dat mocht niet, want zondag is Feyenoord-Ajax. En dat gaan wij, Ajax, kijken bij vrienden, Feyenoord, die ze niet voor het hoofd wil stoten. “Ik ben voor voetbal en VV Scharn!” Creatieve neutraliteit.

“Papa, ik wil later geen kinderen krijgen want ik wil papa worden”. Ja, echt, dat zei ze me in de auto op weg naar een uitwedstrijd van haar Scharn-team in Eijsden vorige week. Weer geen idee hoe deze opmerking uit de lucht kwam vallen, maar dat ze soms jongen en soms meisje wil zijn, weten we al langer. Prima, ik zag laatst Fok me hokje, een voorstelling van Studio 52nd en Het Geluid over genderfluïditeit (prachtig woord) en ik dacht inderdaad, fok die hokjes. Dat ze vervolgens richting kinderen krijgen de makkelijke en minder pijnlijke route van papa kiest, begrijp ik, volstrekt logisch. Maar dat ze haar dilemma in deze prachtige one-liner samenbalt, vind ik wederom getuigen van een buitengewone creativiteit. Ja natuurlijk ben ik bevooroordeeld, maar het zijn toch pareltjes in deze veelal donkere dagen, niet?

En donker wordt het nu we weer een harde lockdown in gaan. Onverwacht snel worden we net als vorig jaar rond deze tijd, deze tijd van samenzijn, opgesloten thuis.

Het liefst zou ik vanmiddag al aan het Kerstdiner gaan, vervolgens de gordijnen dicht trekken en in een winterslaap gaan. Eind januari wakker worden, even polsen hoe het ervoor staat, terug naar bed, de wekker zetten tot net na carnaval, want dat dat een droeve bedoening wordt is nu al duidelijk. Tringgggg, begin maart, uitgeslapen en vol goede moed de gordijnen én deuren open om de eerste lentekriebels op te snuiven.

Enfin, zo zat ik vanavond al vóór de persconferentie vingerpoppetjes te plakken; ideetje van Rosa.


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ontbijt

Onderweg

Comments


bottom of page